maanantai 20. elokuuta 2012

Utare-Ursulan onnenapila



"Ursula on reipas pikkuvasikka, jonka herkkua on Ruusu-emon utareistaan tarjoama maito. Eräänä kesäpäivänä utelias Ursula löytää kokonaisen makujen maailman. Kirmatessaan niityllä perhosen perässä se tutustuu timoteihin, haukkaa voikukkaa, maistaa mansikkaa…

Utare-Ursulan onnenapila on pienten maailmaa ymmärtävä runomuotoinen, veikeä ja värikäs Ursula-vasikan alkutaipaleesta kohti kiinteää ravintoa."

Miksei kukaan ollut tehnyt vauvoille kirjaa vasikasta, jonka on opittava nauttimaan muutakin kuin emonsa utaremaitoa? Ei kaikilla ihmislapsillakaan tuo siirtymä suju vaivatta. Yhteistyöni runoilija Johanna Venhon kanssa lähti liikkeelle tästä kirjasta. Minulla oli hahmot ja nimet valmiina, tarinan kaarikin, mutta en osannut sommitella vasikan makumatkaa kesäisellä niityllä siihen muotoon, jota etsin. Olin löytänyt Johanna Venhon Puolukkavarpaan ihan sattumalta, ja pitänyt siitä niin kovasti että otin häneen yhteyttä. 


Halusin tehdä kirjan kuvituksen vauvoja kiinnostavaksi. Päädyin toteuttamaan kuvituksen askartelemalla sen väripaperista, ja lisäämällä selkeisiin värikenttiin hienopiirteistä viivaa, joka ei häiritse muotojen hahmottamista. Vauvojen lempiväri on keltainen, joten sitä halusin käyttää runsaasti. Ja koska kirjan päähenkilöt ovat eläimiä, ihmiskasvot löytyvät aurinkoäidin ja -vauvan kasvoista. 




Kirja zoomaa panoraamasta Ursula-vasikan näkökulmaan, kun se lähestyy niittykasveja.
Vauvat pystyvät erottamaan vain voimakkaita kontrasteja, ja siksi nauttivat värikkäistä sekä mustavalkoisista kuvista.





Spiraali ja shakkiruudukko ovat kuvioita, joiden on todettu kiinnostavan vauvoja. Mutta miten saada ne kirjan kuviin, joka sijoittuu kesäniitylle? Pienen pähkäilyn jälkeen keksin, että kerällä kellivät kyykäärmeet ovat spiraaleja. Ja päivänkakkarathan kasvavat usein talojen seinustoilla, jolloin taustalla voi pilkottaa maalaistalon shakkiruudullinen ikkunaverho!




Haluan tehdä kirjoja, jotka eivät ole tyhjennettävissä yhdellä lukukerralla. Ei edes siinä tapauksessa, että kirja on tarkoitettu pääasiassa vauvoille. Utare-Ursulan onnenapila on myös lapsen ensimmäinen kasvikirja. Kirjan avulla voi oppia tunnistamaan kahdeksan tyypillistä niittykasvia. Näin Utare-Ursulan käyttöikä jatkuu kouluvuosiin asti!



Tätä kuvaa voi verrata kirjan ensimmäiseen aukeamaan ja kysyä lapselta: mikä on muuttunut päivän kierron aikana?



KIITOS! Ja vielä yksi visainen pulma: mitä muotoja askarreltaessa kuvittajalta jäi nämä perkuujätteet?

Utere-Ursula-tuotteita on tulossa pian myyntiin kiinnoste-kioskiin!

Annastiina Syväjärvi & Johanna Venho: Utare-Ursulan onnenapila. WSOY 2010.


Utare-Ursulan onnenapila is poem book for babies. I illustrated it considering babies ability to perceive pictures and affections of colors and shapes.

You can soon find Utare-Ursula products in kiinnoste-kiosk!





5 kommenttia:

  1. Tykätty kirja! Meijän Veera 6v on piirtänyt moneen otteeseen ihanaa vasikkaa "mallista" :)

    VastaaPoista
  2. Tykätty kirja! Meillä Veera 6v. on piirtänyt ihanaa vasikkaa monta kertaa "mallista"! :)

    VastaaPoista
  3. Kiitos, Ninski! Jos tämä menee vielä eskarilaisellekin, niin silloin olen onnistunut tavoitteissani:) Ei ole kertakäyttökamaa.

    VastaaPoista
  4. Löysin Nasti blogisi hetki sitten. Mielenkiintoista tutustua työhösi tätä kautta. Meillä on vieroitus edessä, joten pitäisköhän hankkia tämä kirja.. :)

    VastaaPoista
  5. Tervetuloa seuraamaan kiinnostetta, Leena! (en yhtäkkiä kyllä keksi, kuka Leena olet, tunnen niin monta:) Toivottavasti Ursulasta on iloa sinulle ja vauvalle! Lähiviikkoina tulossa kioskiin sekä Ursula-tuotteita että itse kirjakin.

    VastaaPoista